top of page

Hi, ik ben Marijke. De oprichtster van holistische hondenschool DoggyWise in Evergem

Doggywise Marijke, Munah en Charlie

De connectie met dieren is er altijd geweest

Mijn verhaal, en eigenlijk ook dat van DoggyWise, startte toen Apoyo in mijn leven kwam. Apoyo, wat ‘steun en toeverlaat’ betekent, was mijn eerste eigen hond. Ik was jong maar niet echt onbezonnen, en wist dus wel dat ik tijd en energie in hem zou moeten steken.

 

We gingen naar de gewone hondenschool. Als jong meisje sta je daar op het veld en volg je de raad op van de instructeurs. Ik was gemotiveerd. Al snel viel de connectie naar honden de hondenschool ook op en is er mij gevraagd om les te geven.

Ik voelde me gevlijd dat ze mij dat vroegen.

 

Zonder enige kennis en cursussen, stond ik de mensen daar te zeggen wat ze moesten doen en gaf ik hen ook advies. Adviezen die ik nu nooit meer zou geven.

Mijn leermeester: Apoyo

Apoyo heeft de typische harde hand gekend en er werd heel wat druk op hem gelegd, zonder hem deftig te kunnen llezen. Hij heeft een stropkoordje achter de oren gehad, een stroomband 1x aangehad, werd zo vaak gecorrigeerd en zo hard aangepakt. Apoyo heeft afgezien en hem waarschijnlijk ook nooit deftig begrepen gevoeld. Maar hij is ook mijn leermeester geweest, en nu nog steeds!

 

Die harde aanpak heeft nooit goed aangevoeld. Ik heb mij dan ook bijgeschoold door lezingen en workshops te gaan volgen. Er zijn een aantal mensen die mijn pad kruisten en die ‘zaadjes hebben gepland’. Die mensen ben ik dan ook zo dankbaar!

 

Na veel wikken en wegen dan toch de stap genomen om toch een opleiding te gaan volgen. En zo bij Kyno-coach terechtgekomen. 

Apoyo herdershond

Enkele weetjes over mij

Geboren te Gent en opgegroeid in UUstakkeeeeeer!!!

Van mijn 6 jaar tot mijn 24 heb ik in de chiro van Oostakker gezeten, van Kapoen tot Aspi, en dan nog eens 6 jaar leiding, waaronder een paar jaar groepsleiding. Jaja, een echte chirochick, nog steeds, in hart en nieren…

Ik was dus vrij actief en sportief 😛 Zelf ook turnles en danslessen gegeven. Ik was ervan overtuigd dat ik een dansschool ging starten als ik oud genoeg was.

Ik ben een echt buitenmens en reizen gaan steevast naar de bergen. In het bijzonder Oostenrijk. In de bergen kom ik tot rust en geniet ik met volle teugen. Het is er echt ‘thuiskomen’ voor mij.

Wat weinigen onder jullie misschien niet weten is dat ik eigenlijk van opleiding interieurvormgever ben. Jaren heb ik gewerkt in het maatwerk en keukens, ontwerpen, bestellen, technisch uitwerken, overleg met klanten, werfbezoeken, opmetingen enz…. En ik heb het zo graag gedaan!! Veel kansen gehad om te groeien!

En om eerlijk te zijn… ik mis het toch wel af en toe eens… Maar zeg nooit ‘nooit’ he.

In het jaar 2022 heeft mijn leven een andere wending genomen en heb ik ook besloten het interieur even te laten voor wat het is en me volledig te focussen op DoggyWise.

Mijn Visie

 connectie 

Zonder een connectie kan je niet trainen.  Ik ben ervan overtuigd dat samenwerken en trainen met je viervoeter niet kan zonder connectie met je hond. Bij DoggyWise werken we dan ook aan het versterken van de band tussen mens en hond. Dit op een begripvolle manier en vanuit rust.

 welzijnsgericht

Het welzijn van onze honden primeert bij DoggyWise. Er worden geen aversieve middelen gebruikt.  Liefdevol en harmonieus samenleven met je hond doe je met respect voor zijn behoeften en persoonlijkheid. Laat je hond, hond zijn en je zal automatisch aan heel wat behoeften voldoen.

 sport = hobby

Bij DoggyWise kan je verschillende sporten beoefenen. Maar ik bekijk dat eerder als een hobby die jullie samen beoefenen. Een hobby waar jullie beiden plezier aan beleven. Waar er geen compitiiedruk achter zit.

samenzijn

Het echte samenzijn met onze honden is wanneer we samen genieten van een terrasje, het zonnetje op onze smoel, samen de natuur intrekken, enz.  Ons leven is vaak een rush. En af en toe stilstaan en genieten samen, dat vergeten we vaak!

 clickertechniek

Bij DoggyWise maken we gebruik van de clickertechniek.
Bij de clickertechniek gaan we meer rust brengen in de oefeningen. Het zorgt ook voor meer duidelijkheid voor de hond.
We kunnen hiermee ook echt de hersenen aan het werk zetten bij onze viervoeters. Wat zorgt voor mentale uitdaging en waardoor de hond zich mentaler zal voldaan voelen.

 beloningsgericht

Er wordt beloningsgericht gewerkt. Dit wil zeggen dat er vaak met voerbeloning gewerkt wordt. Elke hond is anders dus soms is het een beetje zoeken welke beloning voor jouw viervoeter het best werkt.

 persoonlijk

Er worden geen grote groepen gevormd waardoor het persoonlijker wordt.
Iedereen kan dan ook bij mij terecht voor advies, even een babbeltje slaan en voor alle vragen. Ik maak graag tijd daarvoor.

rust

Er wordt zoveel mogelijk geleerd om vanuit rust te werken. Dat het niet nodig is om in die ‘hieperdepiep-modus’ te gaan.  De Click to calm methode komt hier dan ook aan te pas. Rust wordt beloond!

hechte band

Als je samen dingen doet met je hond, zorgt dat voor een hechte band.
Samen plezier beleven, samen genieten en samen oefeningen doen. Heerlijk toch

Het is mijn missie om mens en hond dichter bij elkaar te brengen. Door samen plezier te hebben, door elkaar te leren begrijpen zonder woorden.

Wat is een holistische hondenschool?

Holistisch kan anders omschreven worden als allesomvattend. Alles is met elkaar verbonden en beïnvloedt elkaar.  

 

Wat wil dat nu zeggen binnen de hondenschool DoggyWise?


Ik wil daarmee vooral aantonen dat er verder gekeken wordt dan het klassieke.
Elk gedrag komt van een bepaalde emotie, zoveel is al duidelijk. Maar er komt daar ook nog wel wat bij kijken. Als een hond pijn heeft, darmen die ambetant zijn, mentaal wat lastig heeft, … dan speelt dit ook allemaal mee in het uiten van bepaald gedrag. 
Voeding is hier ook een heel belangrijke!  Maar ook supplementen en natuurlijke ondersteuning kunnen wonderen doen. Ik kijk dus niet naar een oefening die perfect uitgevoerd (moet) worden. Maar naar de hond zelf, hoe beweegt die, hoe gaat die in interactie met de geleider en met andere honden. Bij de opvoeding van onze honden is het veel belangrijker dat we onze hond leren begrijpen en hoe die communiceert. Hoe op elkaar leren inspelen en je hond de juiste begeleiding geven in deze veel te drukke maatschappij. Onze honden rekenen op ons om hen daarin te steunen en te sturen waar nodigEen holistische hondenschool is voor mij een plaats waar je zoveel mogelijk leert over je hond, buiten de oefeningen perfect uitvoeren.

Mijn viervoeters

Ik ben ervan overtuigd dat elke hond in ons leven komt met een reden. Ze hebben een missie. De kunst is om te ontdekken waarom en daarmee aan de slag te gaan. 

Herdermix aan het meer

Apoyo

Mijn leermeester, mijn beschermengel, de reden waarom ik doe wat ik nu doe.

Munah, australian Shepherd in het veld

Munah

Mijn allesje, mijn verbinding, mijn hartje, mijn poppemieke, mijn schaduw. Zij heeft mij geleerd om verder te kijken dan het klassieke en om mijn spirituele ik te gaan ontdekken

Australian Shepherd

Charlie

Mijn meneertje FOMO, mijne clown, grote mond met een gigantisch klein en gevoelig hartje

bottom of page